YM Blog #7 The future starts now.

De wereld van HRM staat nooit stil. Men zou mogen verwachten dat een HR-afdeling dus ook net zo flexibel meebeweegt. Maar wie dieper in een HR-afdeling duikt ziet veel vaste patronen en systemen. Kan dat in de toekomst nog steeds zo?

Het hier en nu.

HR-afdelingen zijn onmisbaar binnen grotere organisaties, laat dat duidelijk zijn. Op het moment dat jij honderden of duizenden mensen in dienst hebt van jouw organisatie kun jij de personele kant van zaken niet langer beschouwen als een soort “extra takenpakket” voor Harry van financiën. Nee, dat vereist specialisatie. Iemand of vaak meer dan één iemand die getraind is in gespreksvoering, arbeidsrecht en bovenal toch ook wel wat administratieve aspecten. En natuurlijk het meedenken in de bedrijfsvoering met het oog op personeel. Hoe kunnen we de efficiëntie van het personeel vergroten, waar kunnen we besparen en waar moeten we investeren in mensen? De HR-performance verbeteren dus!

Verschillende stromingen.

Maar wat houdt de toekomst voor HR in? Er zijn een aantal stromingen die stellen dat HR, zoals het nu bedreven wordt sterk zal moeten veranderen. En daar valt iets voor te zeggen. Binnen het huidige HR word er niet binnen elke organisatie  geïnnoveerd. Datzelfde personeelssysteem ergens uit de jaren “90”. De vaste gesprekkencyclus die weer in een “nieuw” jasje is gestoken. En de eeuwige strijd om managers en teamleiders verantwoordelijkheid toe te schuiven voor taken van HR, die sommige leidinggevenden toch wel met voeten treden… (www.eqib.nl)

Affin, genoeg anekdotes. De tijd dat HR meer administratief (en laten we eerlijk zijn dat is een groot aspect van HR) is dan persoonlijk moet snel veranderen zeggen experts. En de toenemende digitalisering biedt hier ruimte toe. Want als jij meer aspecten van HR kan digitaliseren en automatiseren maak jij meer tijd vrij voor datgene dat telt, mensen. Of het nou recruitment, voortgang, exit, probleemgevalletjes of een andere uitdaging is die op jouw pad komt. Als medewerkers op de vloer jou niet kennen als HR-medewerker maar, jij wel beleid voor ze opstelt, gaat er ergens iets mis. Dat moet dus anders! (www.hrpraktijk.nl)

Er zijn stromingen die geloven dat jij als HR-manager straks steeds meer de rol van jobcoach op jou zal nemen als aanvulling op de adviseursrol. De HRX stroming stelt dan weer een iets ander toekomstbeeld op waarin het klassieke HR blijft, maar zodanig “ontlast” zal worden van administratieve taken dat men met minder staff meer zichtbaarheid en bereikbaarheid voor de medewerkers en managers kan bewerkstelligen. Ook kunnen de nieuwe systemen helpen om op basis van HR-data beleidsadviezen op te stellen volgens de HR-data stroming die meer op “meten is weten” zit. Voor ieder wat wils dus qua stroming! (www.scorius.nl)

Wij als YM denken…

Wij als Young Mindz denken dat digitalisering en automatisering inderdaad de kans biedt om als HR-manager zichtbaarder te zijn binnen de organisatie. Want, naar ons idee, laat dat soms nog wel te wensen over. Als jij als bedrijf alles op de plank hebt liggen om mensen te helpen maar, mensen weten niet de weg naar jou of die middelen te vinden (via manager), ben je dan goed bezig, of mis je kansen?

Young Mindz gelooft in de persoonlijke benadering en een gewoon goed gesprek met de medewerkers op de vloer, ondersteund door bewezen instrumenten en dataverzameling. Op deze manier kom je als organisatie tot grootste dingen zonder de persoonlijke noot van HR te verliezen. (www.youngmindz.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *