YM Blog #4 Invest to save.

Return on investment: Alles wat je aandacht geeft groeit. Niemand zal deze quote in twijfel trekken. Maar hoe zit dat dan met investeren in vitaliteit of een ander HR-thema? En het verdienmodel daarachter, wat levert het concreet op?

Binnen veel organisaties ontstaat het besef dat investeren in gezondheid en vitaliteit van haar medewerkers veel kan opleveren. Hoe zich dit vertaalt in ‘harde’ cijfers is het dilemma waar veelal tegenaan wordt gelopen. Wat krijg je er als werkgever bijvoorbeeld voor terug op het moment dat je ervoor kiest om te investeren in vitaliteit. Uiteraard is daar veel onderzoek naar gedaan.

Een aantal van deze onderzoeken stelt dat organisaties die investeren in de vitaliteit en het welzijn van medewerkers kunnen rekenen op een ROI van 1:3. Elke geïnvesteerde euro verdient zich 3 x terug. (bron: Medisch Contact).

Maar hoe dan?

Door toename van medewerkersbetrokkenheid:

Wanneer je als management de keuze maakt om te investeren in een vitaliteitsbeleid (en belangrijker nog: dit gedragen krijgt bij leidinggevenden)  dan groeit de betrokkenheid van medewerkers en neemt de productiviteit toe. Hieronder een onderbouwing op basis van onderzoek door: Corporate Leadership Councel. De conclusie is dat de betrokken medewerkers 20% productiever zijn.

  • Methode: kwantitatief onderzoek onder 50.000 werknemers, verdeeld over 59 organisaties, 10 sectoren en 27 landen.
  • Resultaat: Meer dan 1 op 10 medewerkers zijn volledig niet betrokken en dus actief tegenstander van iets of iemand in de organisatie. Betrokkenheid heeft geen directe link met functie, geslacht of dienstverband. Betrokkenheid wordt meer beïnvloed door leiderschap, strategie, processen en procedures.

Door daling van het ziekteverzuim:

Vanuit aandacht voor vitaliteit neemt het verzuim af. Een zieke, verzuimende medewerker kost gemiddeld 230 euro per dag. Bij psychisch verzuim is de gemiddelde duur 180 dagen en in het geval van een burn-out is dit 242 dagen. Bovendien leidt kort frequent verzuim in de helft van de gevallen binnen een jaar tot langdurig verzuim (bron: TNO). Bedrijven die investeren in vitaliteit zien het kort en langdurig verzuim dalen (bron: MKB Service Desk). Uiteraard in combinatie met een door leidinggevenden gedragen verzuimbeleid.

Door toename van het werkgeluk van medewerkers:

De vraag die vaak gesteld wordt bij de inzet van een vitaliteitsbeleid is: wat levert het op? De wens is een hoge ROI of een daling van het verzuim. Maar wat feitelijk meer oplevert is een toename van het werkgeluk van de medewerkers en een hogere mate van betrokkenheid. Medewerkers die werken in een bedrijf waar geïnvesteerd wordt in vitaliteit geven hun werkgeluk een 8.1. Dit is gemiddeld 35% hoger dan wanneer er geen vitaliteitsbeleid zou zijn. (Bron: The effects of workplace vitaity trajects on employee wellbeing). Dit onderzoek geeft aan dat medewerkers meer zelfvertrouwen hebben, gemotiveerder zijn, creatiever zijn, nauwkeuriger werken en een positievere kijk hebben. En vanuit dit perspectief zeer waardevol zijn voor de organisatie.

Back to basics.

Terug naar het begin: alles wat je aandacht geeft groeit. Daar zijn we het over eens. De inzet van een vitaliteitsbeleid is hiervan een logisch gevolg en creëert voor medewerkers een werkomgeving die bijdraagt aan meer werkgeluk, en in het verlengde daarvan, een bewezen besparing op de personele kosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *